Hur vill du bygga ditt hus?

Idag är folk mycket mer pålästa och insatta i sitt husköp än för tio, femton år sedan. Det säger Richard Liv, entreprenadchef på Anebyhusgruppen. Richard märker tydligt hur byggprogrammen och renoveringssajterna har ökat medvetenheten hos kunderna. 

Men även om man har koll på hur ett husbygge går till måste man ju vara säker på att husföretaget kan sin sak. Richard ger några enkla tips:

–  Ta referenser. Många svenska trähusföretag har funnits i decennier och har tusentals villor som står runt om i landet. Det är troligtvis lätt att hitta folk som bor i hus från de tillverkare du är intresserad av. Sedan är det också viktigt att kolla upp hur mycket ansvar husföretaget tar om något skulle gå snett. Idag efterfrågar allt fler kunder ett nyckelfärdigt hus. 

Totalentreprenad – nyckelfärdigt på riktigt

Det är inte bara en ökad kunskapsnivå som utmärker husköparna idag. Något som kommit stort under de senaste åren är totalentreprenaden. Det innebär att kunden låter husföretaget sköta kontakterna och avtalen med de entreprenörer som ska färdigställa huset när det levereras till byggplatsen.

Vid totalentreprenad skriver man bara ett enda kontrakt, där både leverans och byggnation ingår. Husföretaget ansvarar då inte bara för att allt blir rätt utfört utan även för att de ekonomiska kalkylerna håller. Richard förklarar varför det har blivit så:

–  Idag är det ett så omfattande projekt att bygga ett hus. Förr nöjde sig husföretagen med att tillverka stommen till husen. Då var det alltid kunden som tog hand om byggnationen på plats – man byggde själv med hjälp av hantverkare. Men då var både husen och arbetsmiljöreglerna enklare. Idag är det nästan omöjligt att bygga ett hus utan specialistkompetens.

Richard menar att totalentreprenaden skapar större trygghet eftersom husköparen får en offert som är bindande för båda parter. Alternativet till totalentreprenad är delad entreprenad. Då skriver man själv kontrakt med alla entreprenörer, men man har ofta stöd av hussäljaren.

Vid båda typerna av entreprenad ansvarar alla entreprenörer för egenkontroll av sitt arbete. Dokumentationen sammanställs och lämnas till den kontrollansvarige på bygget.

Tid är viktigt

–  De vanligaste frågorna från kunderna handlar om tid, säger Richard. Det är ju klart att man vill veta när huset blir färdigt och inflyttningsdatum. Detta bör husföretaget kunna svara på så snart kunden gjort sina val och tillval och när myndigheterna har sagt sitt. Och en seriös hustillverkare ser alltid till att hålla inflyttningsdatum. 

Beställ katalog

Ange län och kommun där du är intresserad av att bygga.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att beställa vår katalog accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan till tomtkö

Jag vill få mer information om kommande tomter i mitt område.

*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan tomtförsäljning

Jag vill veta mer om hur Anebyhusgruppen kan hjälpa mig att sälja mark.

Ange län och kommun för marken som ska säljas.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Felanmälan

Accepterade filformat: .pdf, .png, .jpeg, .jpg, .xls, .xlsx, .txt, .docx, .zip
*Obligatoriska uppgifter

Genom att använda vår hemsida accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter