Tips

Bästa tipsen till trädgården

Ska du anlägga en ny trädgård bör du göra det på våren eller hösten när jorden är fuktig. Vi bad den prisbelönta trädgårdsmästaren Karin Eliasson att dela med sig av sina bästa tips för en blomstrande trädgård.

Vad har du för råd att ge vid valet av växter?

– Tänk till hur mycket tid du är beredd att ägna åt trädgårdsskötsel, mitt råd är att fråga din trädgårdshandlare när du ska välja växter.

Vad gör man för att lyfta en lite tråkig trädgård?

– Ettåriga växter kan ge ett snabbt tillskott av färg och fyllighet i trädgården. Många sorter finns att köpa som fröer, så det behöver inte vara en kostsam insats. Är du inne på en permanent förändring kan du till exempel bygga olika avgränsningar så att man rör sig mellan olika rum i trädgården. Det går att göra avgränsningar med buskar eller spaljéer med klätterväxter som klematis för att snabbt få upp något som delar av och ger höjd i trädgården.

Vilka är dina råd till den bekväme som vill göra så lite som möjligt men ändå ha en fin trädgård i sommar?

– Det är lätt att säga att bara ha gräs, men gräsmattan kräver i sin tur mycket arbete. Ett råd är därför lite vildvuxet med vildrosor och hagtorn och buskar och träd som är vackra utan att beskäras. Växter med vild karaktär kan ge färg och blommor och även frukt till hösten, säger Karin Eliasson.

KARINS ODLINGSTIPS FÖR UTEPLATSEN

  • Odlar du i krukor kan du tillåta dig att byta ut blommor och växla några gånger under året. Börja kanske med frosthärdiga penséer och blanda med lökväxter för att få trädgårdskänsla redan till påsk.

  • Under sommaren är fina fetbladsväxter som taklök en vacker dekoration och kräver inte så mycket vattning och gödning, vilket kan vara bra om du reser bort.

  • Inför hösten kan du växla till lite dovare färger, det kan vara olika sorters gräs, alunrotfamiljen eller kärleksört som har färgtoner i Bordeaux och gammalrosa.
  • På balkongen kan du ha växter som får klättra upp lite för att få det vilda och inboade uttrycket, t ex fjärilskrasse eller klockranka.

 

Text: Janne Larsson

Inspiration för dig som ska bygga hus!

Ta del av tips, råd och inspiration för din husresa. Från första steget, till klivet över tröskeln och livet i ditt nya hem. Titta in hos våra kunder och läs om våra leverantörers nyheter.

GÅ PÅ VISNING I MOBILEN!

Nu kan du uppleva några av våra kundfavoriter direkt ifrån datorn eller mobilen. Besök våra hus i 360 och lär känna planlösningen.

Hurra, {} tillagd som favorit!

Du hittar alla favoriter i menyn

{} är borttagen som favorit

Du hittar alla favoriter i menyn