Hemma hos

”Vi nyper oss i armen varje dag”

Martin och Jeanette Moestedt fick tag i en eftertraktad tomt, byggde sina drömmars villa och satte bo mittemellan skogen och havet. Deras husresa är nästan som en dröm för bra för att vara sann. Eller?

Eftermiddagssolen tränger sig igenom några lätta slöjmoln och en loj vind smeker det djupblå vattnet i Gertrudsvik. På den här natursköna platsen i Västervik har Martin och Jeanette Moestedt varit bosatta sedan våren 2021. Tidigare bodde de några kilometer härifrån, i ett Anebyhus som Jeanettes föräldrar byggde år 1981.

– Huset var jättebra på alla sätt, men läget var vi inte helt nöjda med. Det här blev ett hyfsat lyft, säger Martin och spricker upp i ett brett leende.

Unikt husbygge
Beslutet att bygga nytt växte fram under hösten 2019, i samma veva som paret fick tag i den natursköna tomten alldeles vid havet. Martin och Jeanette ville inte bygga ett klassiskt ”kataloghus”, utan hade flera specifika önskemål.

– Visionen var att bygga i två plan med köket placerat på övervåningen, en utmaning med tanke på tillgänglighetskraven, berättar Jeanette och fortsätter:

– Vi ville även ha två stora balkonger som löper runt huset samt vindskyddade sollägen på tomten – i alla väderstreck. Detta var inte heller helt lätt att lyckas med, eftersom det blåser rätt mycket på platsen samtidigt som tomten är formad som en tårtbit. Anebyhusgruppen var den enda hustillverkaren som fullt ut lyssnade in våra önskemål.

Som caffe latte
Hussäljaren Malin Svärd kopplade in arkitekten Ingemar Medlöw, som åkte ut och tog en titt på plats. Han kunde göra några avgörande korrigeringar på den ritning som Jeanette hade skissat fram hemma vid köksbordet. Resultatet blev en riktig fullträff.

– Vi kan börja med att kika invändigt, följ med in, säger Martin.


Direkt innanför tröskeln infinner sig en varm och välkomnande känsla. Det beror mycket på färgsättningen, där kulören på väggarna går åt det mjuka och varma hållet. De stora fönsterpartierna ramas in av robusta gardiner i mörkt tyg.

– Vi brukar säga att färgerna på väggarna för tankarna till caffe latte. Ambitionen var att skapa en ombonad inramning och få bort lite av ”nybyggekänslan”, säger Jeanette.

Morgonkaffe med havsutsikt
Vi traskar vidare in i Moestedts ljuvliga hem. I hela huset ligger ett parkettgolv bestående av långa plankor, en detalj som skapar en stilren och homogen känsla. Takhöjden är 2,70 överallt, förutom på övervåningen där avståndet från golv till tak är hela fyra meter. Här uppe ligger också det unika köket. Ljusflödet är enastående, tack vare flertalet stora fönster som vetter åt alla väderstreck.

– Vi ser havet från alla håll när vi lagar mat. Tanken är att skapa en känsla av att befinna sig utomhus. Samma sak är det med vårt sovrum på övre plan. Där har vi två stora fönster ut mot viken. Varje morgon bullar vi upp kuddarna mot sänggaveln och startar dagen med en kopp kaffe i sängen – med blicken fäst på vattnet utanför. Den känslan är häftig, säger Martin.

Nästan overkligt
Apropå häftigt. Tomten har sol hela dagen, alldeles nedanför huset ligger en brygga och om havsvattnet skulle kännas ogästvänligt har paret sin pool precis utanför dörren. När vi står där ute på tomten och blickar ut över viken, förstår man att det är läget som betyder mest för Moestedts.

– Vi nyper oss i armen varje dag över att få möjlighet att bo så här. Det är ett drömläge som vi trodde var helt…ja, det känns nästan overkligt när man kommer hem från jobbet varje dag, säger Martin.

– Vi har allt vi någonsin har kunnat drömma om här hemma, och behöver inte åka någonstans längre, tillägger Jeanette och utvecklar:

– Om somrarna kan vi ta båten in till Västerviks centrum, strosa omkring där en stund och äta en bit god mat. Sedan kastar vi loss och lägger till hemma vid bryggan igen. Nästa dag kanske vi snörar på oss promenadskorna och går en sväng på Tjustleden som går förbi alldeles här borta. Eller så vindsurfar vi nere i viken om det är gynnsamma vindförhållanden.

Efterlängtad nystart
Huset har inneburit en nystart i livet för makarna. De är nyss fyllda 50 och de två sönerna, 23 och 25 år gamla, har flyttat hemifrån.

– När barnen flyttar ut blir det tomt. Då kände vi att vi ville göra någon slags förändring i vårt liv – och bygga hus är en sån förändring. Här kan vi påbörja nästa kapitel i livet, säger Jeanette.


-Och tänk att vi slipper renovera, inflikar Martin. Jag jobbar själv som elektriker och har renoverat hus i hela mitt liv. Man blir liksom aldrig färdig. Nu dröjer det många år innan vi behöver dra på oss arbetskläderna på fritiden. Vi vill verkligen ge en eloge till Anebyhusgruppen som har skött hela processen jättebra. Det verkar inte finnas något som är omöjligt där. Det är vi evigt tacksamma för.

Moestedts tips till husbyggare

  • Ta det lugnt - Ett husbygge ska inte stressas fram. Sitt ner tillsammans och gå igenom ritningarna så att ni får en förståelse för hur huset och alla rum kommer att se ut. Försök att omsätta ritningen till verklighet för att få en bild av ifall de utrymmen ni har skapat motsvarar era önskemål.
  • Tänk efter före -Det är i samband med att huset byggs som ni har bäst möjligheter att rusta för framtiden. Planerar ni att bygga pool eller anlägga en trädgård på tomten? Passa då på att förbereda för detta när entreprenörerna ändå är på plats – och maskinerna inte förstör marken på samma sätt som efter några år.
  • Satsa på belysning och förrådsutrymmen - Det kan löna sig att lägga lite extra pengar på ljussättningen. Det skapar harmoni och en trivselkänsla som är värd varenda krona i slutändan. Dessutom är det betydligt enklare att dra el och sätta belysning på ett snyggt sätt i byggskedet. Något som ofta glöms bort är även att bygga rejäla förrådsutrymmen. Sådana gör det lättare att hålla ordning på dina saker.

Inspiration för dig som ska bygga hus!

Ta del av tips, råd och inspiration för din husresa. Från första steget, till klivet över tröskeln och livet i ditt nya hem. Titta in hos våra kunder och läs om våra leverantörers nyheter.

GÅ PÅ VISNING I MOBILEN!

Nu kan du uppleva några av våra kundfavoriter direkt ifrån datorn eller mobilen. Besök våra hus i 360 och lär känna planlösningen.

Hurra, {} tillagd som favorit!

Du hittar alla favoriter i menyn

{} är borttagen som favorit

Du hittar alla favoriter i menyn