Inredning

HEMMET ÄR EN SPEGELBILD AV OSS SJÄLVA

Från civilekonom och marknadsförare till 2017 års inredningsbloggare. För Jannice Wistrand har karriären erbjudit snabba vändningar. – Jag älskar att inspirera människor och att ge dem verktygen för att de ska kunna skapa hållbara harmoniska hem oavsett stil och pengar, säger hon.

Jannice Wistrand pluggade till civilekonom och hade tentaångest på ett bibliotek när hon för första gången fick upp ögonen för Feng Shui.

– Jag lånade hem en bok och läste om de fem elementen. I ett rum som jag inte kände hade blivit bra benade jag upp allt enligt detta verktyg – och slogs av en aha-upplevelse utan dess like. Jag förstod direkt att detta var ett fantastiskt verktyg att använda sig av för att skapa en balanserad och harmonisk inredning, säger Jannice.

När hon i februari 2017 blev utsedd till Årets inredningsbloggare (av tidningen ELLE Decoration:s läsare) gjorde hon det med Feng Shui som huvudinriktning. Hon betonar att Feng Shui är mer än bara möbler och tillhörigheter; snarare ett sätt att tänka.

– Livet handlar om balans. Vi mår helt enkelt bäst när vi har lagom mycket att göra, när vi har möjlighet att kompensera våra liv. Nu är det kallare och kallare ute, vad gör vi då inne i våra hem? Vi tänder ljus och tar fram fårskinnsplädar och varmare toner på textilier. Det handlar om att må bra. Hemmet är en spegelbild av oss själva. Mår inte våra hem bra gör inte vi det heller och vice versa.

Hur bör man gå tillväga om man vill förändra sitt hem med hjälp av Feng Shui-verktyg?

– Börja med att rensa. Man ska omge sig med saker man tycker om. Och börja smått, kanske med en låda i köket. Det ger energi till nästa och till nästa. Vill man ha en quick fix och börja med ett rum så är hallen det viktigaste rummet. Det är det första vi ser när vi kommer hem och det sista vi lämnar. Därefter är det sovrummet som ska fixas och pysslas om. Vi har en tendens att lägga allt krut på ”skrytrummen”, det vill säga kök och vardagsrum.

Jannice Wistrand som är certifierad inredare och som har gått ett antal inredningskurser, anser att man kan påverka sitt välbefinnande genom att möblera rätt och anpassa färgsättningen.

– Idag finns det mycket forskning gjord på hur vi reagerar på oordning och hur den påverkar oss. Vi vet också att vår hjärtfrekvens ökar i ett rött rum och att vi faktiskt blinkar oftare. Forskning visar dessutom på växtlighetens och naturens betydelse för vårt välmående. Det går att göra underverk om vi använder denna kunskap som underlag när vi skapar anpassade inredningar, samt Feng Shuins verktyg för att skapa trygga harmoniska inredningar.

Enligt Jannice kan alla få ett harmoniskt hem, oavsett vilken stil man föredrar.

Det handlar bara om att kombinera saker rätt. Att tänka på motsatsförhållanden, tänka kontraster och att jobba med färgsättningar och möbleringar som är anpassade för sitt ändamål.

Hur ser du på downsizing ur ett inredningsperspektiv? Kommer det att växa?

– Absolut. Vi har alldeles för mycket saker, de äger oss istället för tvärtom. Vi har med hjälp av sociala medier hela tiden en jagande känsla om att vi måste uppdatera, ha nya saker och fixa våra hem enligt en norm. Vi har inte heller tålamodet längre att vänta på den rätta prylen ska komma på auktion eller som vi kanske har råd med, så istället för att längta eller spara köper vi substitut som vi inte blir nöjda med. Vi måste in med ”Slow deco” där man inreder långsiktigt och för ett hållbart välbefinnande. Och det gör man med tiden.

Foto: Lars Jansson

Inspiration för dig som ska bygga hus!

Ta del av tips, råd och inspiration för din husresa. Från första steget, till klivet över tröskeln och livet i ditt nya hem. Titta in hos våra kunder och läs om våra leverantörers nyheter.

GÅ PÅ VISNING I MOBILEN!

Nu kan du uppleva några av våra kundfavoriter direkt ifrån datorn eller mobilen. Besök våra hus i 360 och lär känna planlösningen.

JANICE WISTRAND

Janice Wistrand driver konsultföretaget Add Simplicity där inredning i balans är ledorden

Hurra, {} tillagd som favorit!

Du hittar alla favoriter i menyn

{} är borttagen som favorit

Du hittar alla favoriter i menyn