Historia

BADRUMMET - FRÅN UTEDASS TILL BUBBELPOOL

Muggen, trisseboa, hemlig hus eller kanske kort och gott dasset. Kärt barn har många namn, men faktum är att toaletten är en ganska ny företeelse i svenska hem. Först runt 1945, samtidigt som Anebyhus grundades, blev badrum standard även i små lägenheter.

Under 1900-talet har badrummet gått från att vara en dröm för de flesta till ett statusrum i de svenska hemmen.

Före 1900-talet var det ovanligt med vatten och avlopp i bostäderna. Istället badade hela familjen i en balja på köksgolvet med uppvärmt vatten från spisen. Morgontoaletten gjordes med hjälp av en kanna vatten och ett tvättfat. Barnen använde en potta som förvarades under sängen, medan de vuxna gick på utedasset. I städerna fanns gemensamma utedass på innegårdarna.

När varmvatten blir allt mer vanligare i hemmen på 30-talet börjar fler hem också få badrum. Men inte förrän på 40-talet var badrum i nybyggda hus en självklarhet. Till en början hade man ofta separata rum för toalettstol och badkar. I villorna placerades badrummet först i källaren, men när rörledningarna utvecklades flyttades badrummen upp och placerades bredvid sovrummen.

Tvättställ och toalettstol var gjorda i porslin. Handfaten hade separata kranar för varmt och kallt vatten. I påkostade badrum blir det allt mer vanligt med bidé efter en trend i England. De första badkaren var gjorda i emaljerad plåt och byggdes oftast in med en kakelklädd framsida. På golven låg klinker eller mosaik.


FÄRGAT PORSLIN OCH KAKEL

På 50-talet blev badrummen färggladare. Porslinet skulle helst gå i gult och grönt och på golvet låg färgad kakel i vitt och rött. Den första lågspolande toaletten, oftast med en sits i bakelit, lanserades. Handfaten har nu bara en kran, men man behöver fortfarande vrida på två kranar för att få både kallt och varmt vatten.

På 60-talet blir badrummen blir större. I många lägenheter och även villor flyttar tvättmaskin och torkskåp in i badrummet. Badkar börjar nu bytas ut mot duschar. Färgen på inredningen tonas ner och börjar gå i pastellfärger.

I villor blir bastun en riktig statussymbol på 70-talet. Badrummen blir mörkare då färgerna ofta går i murrigt brunt, grönt och orangerött, gärna i kombination med inredning i teak. Plastmatta och plastpanel gör också entré i badrummen. Badkaren får en ny avtagbar front för att underlätta städningen.

BADRUMMET BLIR SPA

På 80-talet förvandlas toaletten till ett rum för mer än bara tvätt. Nu flyttar bubbelbad, ångbastu och solarium in hos de som har plats och råd. Det första hemmaspaet ser dagens ljus och blir en statussymbol. Inredningen i badrummen låter nu design låter form gå före funktion. Badkar kan vara runda, trekantiga eller ovala. Vill man slå på stort finns det även snäckformade tvättställ med gulddetaljer. För att få en mysig känsla i rummet för avkoppling flyttar gröna växter in i badrummen. Väggarna går i bleka pastellfärger som rosa och aprikost. För att få rum med handdukar och hygienartiklar sätter man in vägghängda skåp.

På 90-talet flyttar naturen in på toaletterna. Intresset för naturmaterial som natursten och trä ökar. Badrummen kaklas gärna i vitt, men med en bård i blått, grått eller beige. De som är modiga kaklar en fondvägg, gärna på små toaletter.

På 2000-talet kommer golvvärme och spotlights. Handdukstorkar blir allt vanligare. Vi tillbringar nu mer tid i badrummen än någon gång tidigare. För att ge badrummen en lyxigare känsla sätter vi gärna in flytande tvål i olika pumpar. Handdukarna ska matcha varandra och vara av fluffigast kvalitet.

Gamla trender från badrum börjar nu också komma tillbaka igen, bland annat schackrutiga golv från 50-talet och tvågreppsblandare på handfatet. Under 2010 var det många som drömde om platsbyggda badkar, precis som när badrummen kom på 30- och 40-talet. Fast nu väljer vi platsbyggt för att underlätta städningen. Av samma anledning väljer många nu vägghängda toaletter och handfat. Kranarna får gärna komma direkt ut ur väggen och ha en större design. Många tänker på andrahandsvärdet när de renoverar eller bygger nytt och väljer därför neutral badrumsinredning.

Badrummet är, trots sin förändring under åren, fortsatt ett rum där vi spenderar mycket tid och kärt barn har fortfarande många namn. 

Inspiration för dig som ska bygga hus!

Ta del av tips, råd och inspiration för din husresa. Från första steget, till klivet över tröskeln och livet i ditt nya hem. Titta in hos våra kunder och läs om våra leverantörers nyheter.

GÅ PÅ VISNING I MOBILEN!

Nu kan du uppleva några av våra kundfavoriter direkt ifrån datorn eller mobilen. Besök våra hus i 360 och lär känna planlösningen.

Hurra, {} tillagd som favorit!

Du hittar alla favoriter i menyn

{} är borttagen som favorit

Du hittar alla favoriter i menyn