Exteriör

Fasaden är husets ytterkläder

När man bygger hus är det många beslut som ska fattas och det kan vara klokt att lyssna på personer som har erfarenhet och kunskap om hur ett nybygge går till. Därför frågade vi arkitekten Göran Löfström vad han har för tips och råd att ge till alla som står i färd med att planera sitt nya hus.

Göran är arkitekt och har genom åren ritat otaliga hus. På frågan om vad det egentligen är som ger huset sitt utseende tänker han efter några sekunder innan svaret kommer:

– Det handlar om betydligt mer än material och färger. Allt spelar in. Fasaden, fönstren och taket är husets ytterkläder. Därför är det viktigt att det inte spretar för mycket mellan de olika delarna. Sedan beror det på var huset är beläget, det måste passa in i den miljö där det kommer stå. Är tomten öppen, på en åker, i en skogsdunge eller i ett bostadsområde?


ALLA VAL PÅVERKAR KARAKTÄREN

För nybyggare är det många beslut som ska fattas och det är mycket att ta ställning till. För eller emot, det ena eller det andra.

– När allt sedan är klart är det alla de val som har gjorts längs vägen som ger huset dess karaktär, säger Göran. Helheten blir bra om detaljerna passar bra ihop.

För att komma igång tipsar han om att utgå från tomten.

– Åk ut till tomten och gå omkring lite. Hur känns det här? Hur ser det ut i omgivningen? När man väl kommit hem igen är det oftast lättare att hitta ett hus som passar på tomten. Fast det krävs säkert en del funderande.

Nästa steg är att placera huset på tomten, och då blir Görans råd att se till så att huset har så mycket fri yta mot söder och väster som möjligt.

– Det ger mycket ljus och så blir det fin kvällssol, vilket också påverkar husets utseende.

DEN FEMTE FASADEN

Göran brukar se taket som husets femte fasad, en viktig del som tyvärr ofta väljs lite slentrianmässigt. Idag finns det många olika möjligheter när det gäller just tak. Allt från valmade med klassisk tegelbeklädnad till de mer moderna pulpettaken.

– Och sadeltaken finns både i traditionella och moderna varianter, med minimala taköverhäng vid gavel och takfot, fortsätter Göran.

Pulpettak kan bestå av enkeltak med flack lutning och beklädas med bandplåt. Eller så kan de luta olika kraftigt åt två håll, från en större och en mindre huskropp.

– Som med alla andra val så handlar det om att välja något som passar ens egen stil, och som man tror att man kommer tycka om under en längre tid.

Även till husets övriga fyra fasader tycker Göran att det bästa är att välja färger och material som man själv gillar – så länge de håller sig inom planbestämmelserna för området.

UTSIKT ELLER INSYN?

Något som verkligen förändrar husets karaktär och proportioner är fönstren.

– Välj en modell som gör huset ljust. Men avväg noga om du är beredd på insynen som de riktigt stora fönsterytorna ger. Kanske ska just dessa vetta åt ett annat väderstreck?

Och så, till sist, ännu en faktor som starkt bidrar till husets helhetsintryck: människorna.

– De som bor i huset präglar verkligen hur det ser ut, oftast mer än man tror. Därför är det allra viktigaste att välja ett hus som överensstämmer med familjens liv.

Inspiration för dig som ska bygga hus!

Ta del av tips, råd och inspiration för din husresa. Från första steget, till klivet över tröskeln och livet i ditt nya hem. Titta in hos våra kunder och läs om våra leverantörers nyheter.

GÅ PÅ VISNING I MOBILEN!

Nu kan du uppleva några av våra kundfavoriter direkt ifrån datorn eller mobilen. Besök våra hus i 360 och lär känna planlösningen.

Hurra, {} tillagd som favorit!

Du hittar alla favoriter i menyn

{} är borttagen som favorit

Du hittar alla favoriter i menyn