Hemma hos

"Vi har hittat vårt drömhus"

Familjen Odby flyttade in i sitt nybyggda Ekeforshus i Älvkarleby i januari 2018. Den öppna planlösningen är typisk för husmodellen, samtidigt innehåller villan många unika detaljer. Det har varit en otrolig resa från start till mål, men vi är jättenöjda med resultatet. Det finns faktiskt ingenting jag skulle vilja ändra på i dag, säger Catrin.

Catrin och Jimmy Odby valde att bygga villan själva. Beslutet var kanske inte så märkligt med tanke på att de till­sammans driver byggföretaget Gävle Byggteknik, och det var genom firman som de först kom i kontakt med Anebyhusgruppen.

– Jimmy fick kontakt med deras säljare Jörgen och började resa Anebyhus åt andra kunder. Vi bodde då själva i en villa från 1950 i Älvkarleby sedan 2003. Vi hade byggt om och till villan i omgångar, men kände nu att vi hade vuxit ur den. Vi har två pojkar, Simon som i dag är sju år och Charlie som är elva år, och vi ville bland annat att de skulle få närmare till skolan, säger Catrin.


Planen var ursprungligen att bygga ett nytt hus i lösvirke, men genom kontakten med Anebyhusgruppen kom paret på andra tankar.

– Att bygga ett lösvirkeshus samtidigt som vi båda har heltidsjobb kändes övermäktigt. Jag driver också en barnbutik i centrala Gävle. Men ett ”färdigt” hus i block var en helt annan sak. Det var nog insikten om att vi kunde göra så otroligt många ändringar i ursprungsritningen som gjorde att vi definitivt fastnade för konceptet. Det var den öppna planlösningen och att pojkarna kunde få en ”privat” del som lockade med husmodellen. Samtidigt så hade vi flera saker som vi ville ändra på för att få exakt det hem vi önskade, säger Catrin.

Catrin och Jimmy har verkligen utnyttjat möjligheten att anpassa en befintlig husmo­dell. Med utgångspunkt i Ekeforshus tradi­tionella arkitektur har de skapat ett modernt, harmoniskt och luftigt hem.

– Vi har till exempel tagit bort spröjsen från fönstren, en liten detalj som gör stor skillnad, berättar Catrin.

Andra ändringar av ursprungsritningen är betydligt större. Tvättstugan och huvud­entrén har till exempel bytt plats. Resultatet är en betydligt rymligare tvättstuga. Huvud­entrén ligger nu centralt på långsidan, i stäl­let för på husets ena gavel.

 Med tanke på husets placering på tomten är huvudentrén bättre placerad. Det fanns en risk att alla besökare skulle förväxla den med groventrén, som är helt borttagen, säger hon.

Vardagsrummet har fått ett stort fönster­parti med skjutdörrar ut mot den poolför­sedda altanen, inte heller det en lösning som finns med i ursprungsritningen.

– Vi har också valt att ta bort några innerväggar – och en kläd­kammare försvann under arbetets gång, säger Catrin.

Bygget tog ungefär sex månader, ungefär dubbelt så lång tid som när en entreprenör ansvarar för bygg­processen.

– Visst var det slitigt ibland när vi jobbade långt in på kvällarna. Samtidigt var det en jätte­positiv upplevelse både för oss och barnen, inte minst tack vare en fantastisk hjälp av Anebyhusgruppen i alla skeden. Och hade vi inte byggt själva hade vi också missat en hel del detaljer som vi ändrade under byggpro­cessen, säger Catrin.

I samband med bygget borrades det för bergvärme, något de länge hade önskat in­stallera även i sitt förra hus.


Familjen besökte Anebyhusgruppens fabrik för att se hur husets blivande beståndsdelar tillverkades.

– Det var fascinerande att se processen, inte minst att det fortfarande är så mycket hantverk som ingår i konstruktionen. Visst är en del automatiserat, men det är till största delen människor med hammare och spik som sätter ihop huset, berättar Catrin.

Hon är också noga med att påpeka att man inte behöver vara händig själv för att bygga ett kataloghus:

– Nej, det är ju fördelen med den här lös­ningen, att man slipper tänka på allt det prak­tiska. Vi gjorde det själva eftersom vi har kunskapen och dessutom sparade in lite pengar, säger Catrin.

Den nya villan har en stilren och sparsmakad inredning och möblering, med en färgskala i grått som passar väl ihop med husets om­givningar. Stora fönsterpartier gör såväl kök och vardagsrum som arbetsrum öppna och ljusa. Kök, matplats och vardagsrum ligger i fil och skapar därmed en naturlig linje. Föräldrarnas sovrum har eget badrum och klädkammare. Pojkarna har ett eget badrum och ett allrum där de kan kolla på tv och spela dataspel.

– Det känns viktigt att de får ett eget ut­rymme, att Jimmy och jag har vårt sovrum och sedan har vi stora ytor för att umgås. Vi är otroligt nöjda med resultatet och tycker att vi har fått mycket hus för pengarna, berättar Catrin.

– Man säger ibland tredje gången gillt när det gäller hitta sitt drömhus, men jag tycker att vi har hittat rätt redan på andra för­ söket! 

Inspiration för dig som ska bygga hus!

Ta del av tips, råd och inspiration för din husresa. Från första steget, till klivet över tröskeln och livet i ditt nya hem. Titta in hos våra kunder och läs om våra leverantörers nyheter.

GÅ PÅ VISNING I MOBILEN!

Nu kan du uppleva några av våra kundfavoriter direkt ifrån datorn eller mobilen. Besök våra hus i 360 och lär känna planlösningen.

Hurra, {} tillagd som favorit!

Du hittar alla favoriter i menyn

{} är borttagen som favorit

Du hittar alla favoriter i menyn