Hemma hos

När husdrömmen gick i uppfyllelse

Jakten på Hemnet gav inget resultat. Inte heller mötena med hustillverkarnas säljare. Men så kom Cajsa Ivarsson och Markus Lundgren i kontakt med en engagerad säljare på Anebyhusgruppen. Ett och ett halvt år senare har paret hittat och flyttat in i sitt nya drömhus.

Upp och ner. Ner och upp. Fjärilsbjällran med bitvänliga ytor får åka hiss mellan mat­stolen och golvet när Abbe med tydlig fascination följer leksakens gravitation genom luften. För en bebis på sju månader kan det dova dunsandet göra en dag.

Hans mamma Cajsa Ivarsson sitter vid köks­bordet intill de enorma fönsterpartierna mot baksidan, där det är öppet upp i nock, och slänger ett ögonkast mot gråsörjan utanför.

– Vädret kunde ha varit bättre, men det är verkligen så idylliskt här. När jag var tonåring ville jag bo i stan men nu när jag blivit lite äldre inser jag ju hur bra jag faktiskt haft det. Det är fantastiskt att ha naturen direkt utanför fönstret. Det ger ett helt annat lugn, säger Cajsa. 

Cajsa är uppvuxen i Kårestad, en gammal by med anor från vikingatiden, och har nu flyttat tillbaka till barndomens lantliga kvarter en och en halv mil från Växjö. Det specialritade huset som varit deras sedan i mars är byggt på Cajsas pappas marker.

 – Fågelvägen är det väldigt nära till mitt barndomshem, säger Cajsa och pekar mot ett skogsparti och ett avlägset hustak bakom en tillverkad damm, en bit bakom det tilltänkta förrådet och carporten på den egna tomten.

 – När jag tänker på det inser jag vilken nära relation Abbe och mina föräldrar kommer att få.

HÄNGDE PÅ HEMNET

Sedan nio år tillbaka har Cajsa varit tillsammans med sin ett år äldre sambo, Markus Lundgren. När paret började umgås med flyttankar gjorde de precis som de flesta brukar göra – det vill säga hängde på Hemnet.

– Båda var överens om att vi ville bo i hus men hittade inget som kändes rätt. Antingen föll det på läget eller på att vi inte ville renovera. Till slut bestämde vi oss för att vi ville bygga nytt istället, berättar Cajsa.

Efter att ha sonderat tomtmarknaden i och omkring Växjö beställde de hem kataloger och bokade in möten med en rad olika hustillverkare.

– Det som förvånade oss var att vissa säljare var förvirrade, slarviga och glömde bort saker, men så fort vi kom i kontakt med Anebyhusgruppens säljare förstod vi att vi hade hittat rätt.


FASTNADE FÖR EKEFORSHUS 

Cajsa och Markus fastnade för Ekeforshus som grundmodell, med spröjsade fönster och en välkomnande entré i lantlig stil.

– Vi drömde om att bo i ett hus med stora fönster­partier och öppen planlösning, ett hus där känslan är att man befinner sig i olika rum fast man ändå är tillsammans. Ett hus där någon kan laga mat, en annan titta på tv och en tredje sitta och göra läxorna i ett och samma rum. Paret bestämde sig för ett specialritat hus där man med Anebyhusgruppens hjälp färdigställde den 111 kvadratmeter stora nedervåningen i första skedet.

– Vi fick hjälp av säljaren och husdesigners på Anebyhusgruppen med att rita huset precis som vi ville ha det. Genom hela processen kände vi att vi kunde lita på säljaren och att han verkligen fanns där för att hjälpa till. Dessutom påpekade han att vi kunde ändra så mycket vi ville så länge det var tekniskt möjligt.

Vad var det som fick er att fastna för Ekeforshus som grundmodell?

– Det är ju hög standard rakt igenom, allt från lister till kök och golv. När säljaren ordnade fram en ritning baserat på de önskemål vi hade kände vi att vi hade hittat vårt drömhus. Det såg ut exakt som vi hade sett det framför oss.

MÅNGA BESLUT ATT FATTA

Hösten 2016 tillbringade Cajsa och Markus många eftermiddagar, kvällar och helger i Kårestad.

– Vi föreställde oss att vi i framtiden lagade mat i köket eller att vår son lekte i vardagsrummet. Andra dagar satt vi bara och lyssnade på lugnet och fågelkvittret. Även om tomten då bara var en åker kunde vi se drömhuset och drömlivet framför oss, säger Cajsa.

Under bygga husprocessen blev sedan beslutsfattandet i sig både svårast och roligast.

– Jag blev chockad över hur många val som skulle göras. Bara det med att välja fogar till kakel och klinkers, det fanns ju en massa olika nyanser att välja emellan. Men vi hade en tydlig bild hur vi ville ha det överallt.

I mitten av mars 2017 kom Abbe till världen och blott en vecka senare var det dags för inflyttning.

– Det låter helt sjukt, men det gick faktiskt bra. Vi hade många som hjälpte oss med att lassa ut lägenheten i en massa släp och köra iväg det till huset, säger Cajsa.

Familjen valde att få entréplanet färdigställt från början – för att därefter inreda ovanvåningen på egen hand.

– Markus och hans pappa är händiga, så också min pappa. Dessutom har vi många kompisar som är snickare, säger Cajsa.

Hon pekar mot trappan som leder upp mot det som ska bli den 74 kvadratmeter stora övervåningen.

– Vi planerar för ett allrum med soffa och projektor i taket som man kan rulla ner. Det ska bli lite biokänsla. Abbe ska få ett eget rum och i vårt egna kommande sovrum finns både dörr till egen toalett och en walk-in-closet. Jag har alltid haft en dröm om att få öppna dörren och få samma feeling som i Sex and the city. Om jag får bestämma så blir det bara min. Markus kanske kan få en liten byrå, säger Cajsa med ett stort leende.


HITTAT HEM

Från att ha bott i en lägenhet i centrala Växjö på 70 kvadratmeter har nu familjen ett betydligt större boende – på landsbygden. Och trots att familjen bara bott i sitt drömhus i drygt ett halvår har de redan hittat hem.

– Ja, det känns verkligen som hemma. Det är så skönt att slippa bläddra i fler kataloger och veta att vi kommer att bo här hela livet. Vi har hela tiden tänkt långsiktigt och inte bara på det som passar här och nu. När Abbe och hans eventuella syskon är tonåringar kan de exempelvis få hela övervåningen för sig själva, säger Cajsa.

Hon visar runt i det ombonade huset och stannar till vid den specialdesignade köksön. På en bokhylla ovanför den moderna tapeten med avmätta, gröna toner finns allt från Paolos italienska kokbok och Sara Begnérs vegetariska recept till 101 smoothies och tapas för alla tillfällen.

Intill tv:n står en kamin där vedträna får arbeta på kvällen. En snabb rundtitt visar också färggranna lekhagar, avokadoplantor, Sköna hem-magasin nonchalant hängandes över en trädstege och en barnvagn i den rymliga groventrén. På väggarna hänger tavlor med Växjös stadskarta, kärleksfulla citat och fotocollage över tidsperioden från betongplatta till levererat hus. När man tittar på byggkranarna, grävskoporna och byggställningarna är det svårt att föreställa sig att allt gått så fort.

– Det har verkligen blivit så fint, säger Cajsa.

Vad skulle du vilja ge för råd till andra som funderar på att bygga sitt eget hus?

– Bara gör det! Våga ta steget. Oftast bygger man bara hus en gång, då gäller det att man gör det precis som man vill ha det. Det är viktigt att inte vika ner sig eller kompromissa. Huset man bygger kan bli ett drömhus, ett hus där man vill bo hela livet. Precis som här.

Inspiration för dig som ska bygga hus!

Ta del av tips, råd och inspiration för din husresa. Från första steget, till klivet över tröskeln och livet i ditt nya hem. Titta in hos våra kunder och läs om våra leverantörers nyheter.

GÅ PÅ VISNING I MOBILEN!

Nu kan du uppleva några av våra kundfavoriter direkt ifrån datorn eller mobilen. Besök våra hus i 360 och lär känna planlösningen.

Hurra, {} tillagd som favorit!

Du hittar alla favoriter i menyn

{} är borttagen som favorit

Du hittar alla favoriter i menyn