Byggprojekt

Stjärnarkitekten som drivs av det lustfyllda

Genom att göra det han gillar har Thomas Sandell skapat sig ett namn inom både arkitektur och formgivning. Med en bredd som få svenska arkitekter har idag. Vi fick ett exklusivt möte med stjärnarkitekten – ett samtal som kom att kretsa kring form, funktion och framtidens bostäder.

När man frågar stjärnarkitekten och formgivaren Thomas Sandell vad som är typiskt ”Sandellskt” har han svårt att svara på det. Han tycker att det är svårt att själv se på sina egna alster. Kanske har det att göra med att han är så bred, att han har gjort så mycket. Kanske är det svårare att då definiera det typiska.

– Jag försöker nog att ha en slags skandinavisk modernism när jag ritar, med lite ansvarsförankring i historien och gärna med humor. Det ska vara lite glädje, lite glatt, inte så allvarligt.

Hur når man då dit?

– Man gör det som blir snyggt, säger han med ett skratt. Det är så jag jobbar. Bredden har hela tiden funnits där, det har funkat i 30 år och så tänker jag fortsätta. Att få blanda olika skalor har gjort mig bättre i båda disciplinerna inbillar jag mig. Jag gör verkligen det jag tycker är kul och är väldigt lustdriven.

Thomas Sandell har under åren skapat många bostäder, både villor och flerbostadshus. Projekt som tar avstamp i tidens trender.

– Jag tror att småstäderna är framtidens vinnare och att stadsradhusen kommer att komma istället för villan. Miljöer inspirerade av trädgårdsstadens vackra, gröna miljö. Där husen ligger direkt mot gatan och på baksidan finns terrass och liten trädgård. Tegel och sten ligger just nu i tiden, man tittar mycket mot 60-talet just nu inom arkitektur. Det var också en tid då Sverige var rikt, precis som idag.

I framtiden säger sig Thomas vara helt säker på att vi kommer att se fler tegelområden igen; hållbara hus som går att återanvända i det oändliga.

– Vi kommer förstås att ha kvar våra trähus men de kommer att komma i andra former och färger. Jag tror att småhusmarknaden kommer att se både mindre och större hus än de som är vanligast idag på 120 kvadratmeter.

 

Bygger vi smartare hus idag?

– Jag inbillar mig det. Att vi strävar efter ljusare ytor, att husen går att använda på flera sätt, att de går att utveckla och bygga ut. Vi svenskar är också världsmästare när det kommer till att göra yteffektiva planlösningar. Det har förstås med våra byggkrav att göra. Vi jobbar mycket med tillgänglighet, buller och sol­ljuskrav när vi ritar hus här i Sverige. 

Att vi nu vill bo med naturen närmare, med möjlighet till egen odling är också något Thomas märker.

– Ja, det är verkligen en tydlig trend. Vi har till och med under de senaste åren ritat hus med växthus på taket. Ett sätt att bejaka folks drömmar. Man vill ha inbyggda balkonger, inglasade uterum, rum med stora fönsterytor. Där gränsen mellan ute och inne suddas ut. Att trädgården precis utanför vardagsrummet är mer omramad, hör mer ihop med inomhusdelen, man kanske bygger en mur mot den yttre trädgården. När man bygger villa finns det en ganska naturlig koppling mellan ute och inne, den försöker man nu även att fånga upp och ta med sig när man bygger flerbostadshus.

Kommer vi då att använda våra rum på andra sätt i framtiden?

– Ja, rummen kommer att förändras. Exempelvis kommer möblering baserad på tv snart att vara helt borta. Nu sitter alla med paddor eller mobiler och tvn behövs inte längre. Soffan i vardagsrummet kommer kanske att finns kvar men kommer att användas på ett annorlunda sätt. Jag tror att det rummet kommer att bli mindre, till förmån för köket som kommer att bli större och mer funktionsindelat. Matplatsen kommer också att komma tillbaka, på ett lite annat sätt än tidigare.

På vilket sätt?

– Med fler funktioner. Här ska man nu kunna sitta länge, i stolar som är bekväma, och slippa byta rum. Man kanske även ställer in en soffa i rummet så att barn och vuxna kan umgås under kvällen, barnen i soffan och de vuxna runt bordet. En annan tydlig trend är att våra sovrum blir mindre medan våra badrum blir större. Det har med trenden med hemmaspa att göra, att badrummet ska vara mer än bara ett hygienrum. 

Det pratas mycket just nu om flexibla lösningar i framtidens hem med flyttbara väggar och nedsänkbara sängar. Kommer vi att se mer av det?

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Jag tror att vi är rätt så konservativa när det kommer till vårt boende. Så jag tror att trenden mer kommer att gå mot multifunktionella och välproportionerliga, snygga rum.

 

Text: Camilla Randerz Cevung 

THOMAS SANDELL

Yrke: Arkitekt och formgivare.

Född: 1959 i Jakobstad, Finland.

Uppvuxen: I Skellefteå.

Utbildning: Tog arkitekturexamen på KTH 1985.

Bolag: Startade SandellSandberg ihop med Ulf Sandberg och Joakim Uebel 1995, där Thomas fortfarande är verksam.

Exempel på projekt: Husen vid Havsvidden på Åland, inredningen på Moderna Museet i Stockholm och den låga plaststolen Vågö från Ikeas PS-kollektion.

Vad inspireras du av?

- Av resor, man öppnar upp sig och blir mer observant.

Vad är god arkitektur?

- Att hus går att använda på många olika sätt, bra kvalitet och bra ljus.

Vilket är ditt favoritmaterial?

- Trä.

Vilken är din favoritform?

Fyrkant och cirkel.

Byggnad du skulle ha velat rita?

Alvar Aaltos stadshus i Seinäjokis, Finland.

 

Vill du veta mer?
Lyssna på Thomas Sandells sommarprat 

 

 

SAMARBETEN MELLAN THOMAS SANDELL OCH ANEBYHUSGRUPPEN

LINDÖ STRAND

I Lindö strand, i Norrköping, blir det en tät bebyggelse där stadsradhusen får ett varierat utseende och varje hus sin egen karaktär, trots att de hänger ihop med varandra. Formen på de fristående villorna är kubisk och de har takterrass. Villornas placeringar kommer inte att vara längs någon linje utan de ska placeras ut på passande ställen, mer organiskt, i den fina skogsbacken.

 

Beställ katalog

Ange län och kommun där du är intresserad av att bygga och vilken katalog du vill beställa.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att beställa vår katalog accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan till tomtkö

Jag vill få mer information om kommande tomter i mitt område.

*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan tomtförsäljning

Jag vill veta mer om hur Anebyhusgruppen kan hjälpa mig att sälja mark.

Ange län och kommun för marken som ska säljas.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Surewood Industries och dess bolags ambition är att ha en hög transparens och ett gott utvecklat system för att både anmäla och hantera eventuella oegentligheter eller misstanke om sådana. Genom detta förhållningssätt och att tillhandahålla ett Whistleblowersystem minimera vi risker som allvarligt kan skada företaget, organisationen eller dess medarbetare.

För anmälan avseende verksamhet som rör Anebyhusgruppen kan du antingen använda det här formuläret eller maila till whistleblower@surewood.se. Formuläret gör att du kan lämna ditt meddelande anonymt och du så önskar. Tänk dock på att så tydligt som möjligt beskriva ärendet du vill uppmärksamma.

Vi tackar för ditt engagemang!

*Obligatoriska uppgifter

Felanmälan

Accepterade filformat: .pdf, .png, .jpeg, .jpg, .xls, .xlsx, .txt, .docx, .zip
*Obligatoriska uppgifter

Genom att använda vår hemsida accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter
x