HÅLLBARHET

SMARTARE HEM FÖRENKLAR VARDAGEN

Att styra hemmet på distans blir allt vanligare. Numera kan du få pushnotiser i telefonen om du glömt att stänga garageporten. Och att styra belysningen, rullgardinerna och värmen via sensorer har aldrig varit enklare. Smarta hem-lösningar är framtiden – men också här och nu.

- Jag tror på övergripande smarta hem där värme­pumpen bara är en liten del av totalen. Vårt system ”pratar” exempelvis med det övergripande systemet via molntjänster. Det finns inga begränsningar och man slipper 14 olika appar för sitt hus. 

Det säger Richard Carlholmer, Key Account Manager på NIBE som har utvecklat en tjänst (NIBE Uplink) där kunden kan få en snabb överblick och aktuell status på värmen och värmepumpen i sin fastighet. Allt som behövs är en vanlig nätverkssladd (som ansluts i kontakt bakom värmepumpen) och en kostnadsfri app som går att ladda ner via mobil eller läsplatta. Sedan kan man följa och styra värmen och varmvattenkomforten var man än befinner sig.

– Om man på något sätt ”distansbor” är appen ovärderlig. Om man uppgraderar till Premium, för en mindre kostnad per år, kan man dessutom göra ändringar i värmepumpen på distans; exempelvis starta varmvattenproduktion, höja både värme och ventilation för att man tänker använda huset till helgen. Men bara tryggheten att veta att hus och värmesystem mår bra mitt i vintern, när man kanske befinner sig på andra sidan jordklotet...

Vad händer om man råkar ut för driftstörningar samtidigt som man är på resande fot?

– Då får man omedelbart ett meddelande i mobilen och har möjlighet att antingen försöka få igång maskinen på distans, eller ringa hem till den som normalt ser till huset när man är borta. Det finns också möjlighet att ha serviceavtal med våra auktoriserade servicefirmor. Då ger man dem tillgång till anläggningen via NIBE Uplink, berättar Richard Carlholmer.

Nibe satsar också hårt på solcellspaket. Enligt Richard Carlholmer har den sänkta totalkostnaden påverkat medel-Svenssons syn på solceller som värmelösning.

– Idag kan man sitta vid matbordet och diskutera hushållsekonomi och vettiga payofftider för solel, det är inte bara något för tekniker och nördar. Idag matchar paketpriset det svenska låga elpriset, vilket är nyckeln till ökad försäljning, konstaterar han.

Enligt Richard Carlholmer ligger lokalproducerad el, att man blir sin egen solfarmare, rätt i tiden.

– Solcellsplattor på taket genererar el så fort det blir ljust ute. Elen som genereras kopplas till gruppcentralen och sedan används den till de elapparater som just nu använder ström, exempelvis värmepumpen eller kaffebryggaren. Den el som överproduceras säljs automatiskt ut på nätet, så med solel har man både en viss besparing och en viss del inkomst av såld el, och allt går helt automatiskt.

 

4 SNABBA TILL RICHARD

I vad för slags hus passar solceller allra bäst?

– Alla hus, nya som gamla, med ett elabonnemang som passar för solceller – inte minst alla hus med direktverkande el där andra åtgärder tenderar att kraftigt dra iväg i pris.

Och storleken på paketet?

– I 99 fall av 100 så är svaret: ta det antal paneler som gör att det blir snyggt på taket. Så enkelt är det, för när väl panelerna är där så är man nöjd. Har man ett nytt hus på 150 kvadratmeter och väljer det lilla paketet på 3 kW och tio solpaneler så halverar man på årsbasis värme­pumpens energiåtgång.

Håller verkligen ett solcellspaket lika länge som klassiska takpannor?

– Ja, så är det, man räknar lätt 30 år, vilket de långa garantierna också skvallrar om.

Hur mycket skötsel krävs?

– Nu kommer vi till det roliga... ingenting! Låt naturen göra sitt, regnet tvättar bort löv och smuts, så varken borsta eller spola på panelerna, och snön, den får bara ligga kvar, för under den delen av året blir det ändå inte många kilo­wattimmar per månad.

Beställ katalog

Ange län och kommun där du är intresserad av att bygga och vilken katalog du vill beställa.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att beställa vår katalog accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan till tomtkö

Jag vill få mer information om kommande tomter i mitt område.

*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan tomtförsäljning

Jag vill veta mer om hur Anebyhusgruppen kan hjälpa mig att sälja mark.

Ange län och kommun för marken som ska säljas.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Surewood Industries och dess bolags ambition är att ha en hög transparens och ett gott utvecklat system för att både anmäla och hantera eventuella oegentligheter eller misstanke om sådana. Genom detta förhållningssätt och att tillhandahålla ett Whistleblowersystem minimera vi risker som allvarligt kan skada företaget, organisationen eller dess medarbetare.

För anmälan avseende verksamhet som rör Anebyhusgruppen kan du antingen använda det här formuläret eller maila till whistleblower@surewood.se. Formuläret gör att du kan lämna ditt meddelande anonymt och du så önskar. Tänk dock på att så tydligt som möjligt beskriva ärendet du vill uppmärksamma.

Vi tackar för ditt engagemang!

*Obligatoriska uppgifter

Felanmälan

Accepterade filformat: .pdf, .png, .jpeg, .jpg, .xls, .xlsx, .txt, .docx, .zip
*Obligatoriska uppgifter

Genom att använda vår hemsida accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter
x