Inredning

Inred grönt för ett skönare hem

Ett hem med växter är ett levande hem. Det mjukar upp och ger färg. Gröna växter har på senare år blivit allt mer trendigt och faktum är att de inte bara är fina att inreda med. Vissa sorter hjälper dessutom till att skapa ett behagligare inomhusklimat.

Att växter spelar roll för trivseln i våra hem känner nog de flesta till. Monstera, fikonträd, elefantöra och olika typer av fikusar har gjort intåg i inredningsvärlden och syns på både posters och tyg liksom i sin verkliga form. Men kunskap om dess hälsofrämjande egenskaper är inte lika välkända.

Vi bad hortonomen Johan Orre på Plantagen att förklara och ge tips på lättskötta växter med smarta egenskaper.  

- Att inreda med växter har en rad fördelaktiga effekter. De ger syretillförsel och fukt, fungerar luftrenande och kan även hjälpa till med städningen genom att dra till sig fint damm. Precis som textilier fungerar även växter bullerdämpande vilket kan vara lämpligt i såväl offentliga miljöer som i privata hem, förklarar Johan.

Johan berättar att studier visat att vi mår bättre både fysiskt och psykiskt av att vistas bland växter. På arbetsplatser där man inrett med mycket växter har exempelvis sjukfrånvaron minskat.

 

5 GRÖNA FAVORITER

1. Monstera

Monstera är en omtyckt, storbladig och tålig växt som ökar luftfuktigheten. 

- Under vinterhalvåret är luften vanligen torrare och vi behöver mer fukt för att må bra. Monstera bidrar till att öka luftfuktigheten på ett naturligt sätt. Tack vare växtens stora blad tillför den också mycket syre. Generellt kan man säga att storbladiga växter bidrar till mer syre och fukt, förklarar Johan.

2. Paradisträd

En kravlös växt med tjocka blad som det i princip inte går att misslyckads med. Paradisträd trivs i soligt till halvskuggigt läge och kan även stå utomhus under sommarhalvåret.

3. Hartassbräken

En ormbunksliknande växt med dekorativa, yviga blågrå blad som är en ypperlig luftrenare. 

- 2019 är det trendigt med unika krukväxter i brokiga former. Växter som är som egna individer. Hartassbräken är ett exempel på en sådan växt, berättar Johan.

4. Juvelblomma

Juvelblomma är en tropisk växt med röda, gula eller vita blad kring blomman. Den tillför syre och renar luften.

5. Pinnlilja

Pinnlilja är en släkting till bajonettliljan eller som den i folkmun gjort sig mer känd – svärmorstunga. Det är en sådan där tålig växt som du med fördel kan glömma bort att vattna då och då.

- Till skillnad från de flesta andra växter som producerar syre på dagen arbetar pinnlijan nattetid. Det gör den till en passande sovrumsväxt. Placera den i ditt sovrumsfönster och du får en syreboost som gör gott för sömnen, säger Johan.

 

Bilder: Plantagen, plantagen.se

Beställ katalog

Ange län och kommun där du är intresserad av att bygga och vilken katalog du vill beställa.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att beställa vår katalog accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan till tomtkö

Jag vill få mer information om kommande tomter i mitt område.

*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan tomtförsäljning

Jag vill veta mer om hur Anebyhusgruppen kan hjälpa mig att sälja mark.

Ange län och kommun för marken som ska säljas.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Surewood Industries och dess bolags ambition är att ha en hög transparens och ett gott utvecklat system för att både anmäla och hantera eventuella oegentligheter eller misstanke om sådana. Genom detta förhållningssätt och att tillhandahålla ett Whistleblowersystem minimera vi risker som allvarligt kan skada företaget, organisationen eller dess medarbetare.

För anmälan avseende verksamhet som rör Anebyhusgruppen kan du antingen använda det här formuläret eller maila till whistleblower@surewood.se. Formuläret gör att du kan lämna ditt meddelande anonymt och du så önskar. Tänk dock på att så tydligt som möjligt beskriva ärendet du vill uppmärksamma.

Vi tackar för ditt engagemang!

*Obligatoriska uppgifter

Felanmälan

Accepterade filformat: .pdf, .png, .jpeg, .jpg, .xls, .xlsx, .txt, .docx, .zip
*Obligatoriska uppgifter

Genom att använda vår hemsida accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter
x