INREDNING

HEMMET ÄR EN SPEGELBILD AV OSS SJÄLVA

Från civilekonom och marknadsförare till 2017 års inredningsbloggare. För Jannice Wistrand har karriären erbjudit snabba vändningar. – Jag älskar att inspirera människor och att ge dem verktygen för att de ska kunna skapa hållbara harmoniska hem oavsett stil och pengar, säger hon.

Jannice Wistrand pluggade till civilekonom och hade tentaångest på ett bibliotek när hon för första gången fick upp ögonen för Feng Shui.

– Jag lånade hem en bok och läste om de fem elementen. I ett rum som jag inte kände hade blivit bra benade jag upp allt enligt detta verktyg – och slogs av en aha-upplevelse utan dess like. Jag förstod direkt att detta var ett fantastiskt verktyg att använda sig av för att skapa en balanserad och harmonisk inredning, säger Jannice.

När hon i februari 2017 blev utsedd till Årets inredningsbloggare (av tidningen ELLE Decoration:s läsare) gjorde hon det med Feng Shui som huvudinriktning. Hon betonar att Feng Shui är mer än bara möbler och tillhörigheter; snarare ett sätt att tänka.

– Livet handlar om balans. Vi mår helt enkelt bäst när vi har lagom mycket att göra, när vi har möjlighet att kompensera våra liv. Nu är det kallare och kallare ute, vad gör vi då inne i våra hem? Vi tänder ljus och tar fram fårskinnsplädar och varmare toner på textilier. Det handlar om att må bra. Hemmet är en spegelbild av oss själva. Mår inte våra hem bra gör inte vi det heller och vice versa.

Hur bör man gå tillväga om man vill förändra sitt hem med hjälp av Feng Shui-verktyg?

– Börja med att rensa. Man ska omge sig med saker man tycker om. Och börja smått, kanske med en låda i köket. Det ger energi till nästa och till nästa. Vill man ha en quick fix och börja med ett rum så är hallen det viktigaste rummet. Det är det första vi ser när vi kommer hem och det sista vi lämnar. Därefter är det sovrummet som ska fixas och pysslas om. Vi har en tendens att lägga allt krut på ”skrytrummen”, det vill säga kök och vardagsrum.

Jannice Wistrand som är certifierad inredare och som har gått ett antal inredningskurser, anser att man kan påverka sitt välbefinnande genom att möblera rätt och anpassa färgsättningen.

– Idag finns det mycket forskning gjord på hur vi reagerar på oordning och hur den påverkar oss. Vi vet också att vår hjärtfrekvens ökar i ett rött rum och att vi faktiskt blinkar oftare. Forskning visar dessutom på växtlighetens och naturens betydelse för vårt välmående. Det går att göra underverk om vi använder denna kunskap som underlag när vi skapar anpassade inredningar, samt Feng Shuins verktyg för att skapa trygga harmoniska inredningar.

Enligt Jannice kan alla få ett harmoniskt hem, oavsett vilken stil man föredrar.

– Det handlar bara om att kombinera saker rätt. Att tänka på motsatsförhållanden, tänka kontraster och att jobba med färgsättningar och möbleringar som är anpassade för sitt ändamål.

Hur ser du på downsizing ur ett inredningsperspektiv? Kommer det att växa?

– Absolut. Vi har alldeles för mycket saker, de äger oss istället för tvärtom. Vi har med hjälp av sociala medier hela tiden en jagande känsla om att vi måste uppdatera, ha nya saker och fixa våra hem enligt en norm. Vi har inte heller tålamodet längre att vänta på den rätta prylen ska komma på auktion eller som vi kanske har råd med, så istället för att längta eller spara köper vi substitut som vi inte blir nöjda med. Vi måste in med ”Slow deco” där man inreder långsiktigt och för ett hållbart välbefinnande. Och det gör man med tiden.

 

Foto: Lars Jansson

JANICE WISTRAND

Janice Wistrand driver konsultföretaget Add Simplicity där inredning i balans är ledorden

 

Beställ katalog

Ange län och kommun där du är intresserad av att bygga och vilken katalog du vill beställa.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att beställa vår katalog accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan till tomtkö

Jag vill få mer information om kommande tomter i mitt område.

*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan tomtförsäljning

Jag vill veta mer om hur Anebyhusgruppen kan hjälpa mig att sälja mark.

Ange län och kommun för marken som ska säljas.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Surewood Industries och dess bolags ambition är att ha en hög transparens och ett gott utvecklat system för att både anmäla och hantera eventuella oegentligheter eller misstanke om sådana. Genom detta förhållningssätt och att tillhandahålla ett Whistleblowersystem minimera vi risker som allvarligt kan skada företaget, organisationen eller dess medarbetare.

För anmälan avseende verksamhet som rör Anebyhusgruppen kan du antingen använda det här formuläret eller maila till whistleblower@surewood.se. Formuläret gör att du kan lämna ditt meddelande anonymt och du så önskar. Tänk dock på att så tydligt som möjligt beskriva ärendet du vill uppmärksamma.

Vi tackar för ditt engagemang!

*Obligatoriska uppgifter

Felanmälan

Accepterade filformat: .pdf, .png, .jpeg, .jpg, .xls, .xlsx, .txt, .docx, .zip
*Obligatoriska uppgifter

Genom att använda vår hemsida accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter
x