Hemma hos

Familjen Rosencrantz

Kreatörerna byggde nytt med extra allt!

Konstnären och teveprofilen bildade storfamilj och byggde sitt drömhus. Med extra allt. Följ med hem till Susanne Åkeson Rosencrantz och Claes Åkeson i Kumla.

Den gamla skomakarstaden

Kumla är den gamla skomakarstaden som som numera är känd för sin fängelsebunker och för att författaren Håkan Nesser och skådespelaren Peter Stormare föddes här. I utkanten av det moderna Kumla har paret Susanne Åkeson Rosencrantz och Claes Åkeson slagit ner sina bopålar. Och inte nog med det. De har byggt ett H-hus långt utöver det vanliga. Där standardlösningar har fått ge vika för optimerad komfort och trivsel.

-Välkomna att titta in och se hur vi har det! 

Att ta av sig skorna och tassa in hos Åkesons i Kumla är ungefär som att kliva över tröskeln till  ett kapell, med högt i tak och fönster stora nog att släppa in det andäktiga nordiska ljuset. Husets aura är different, betydligt mer kosmisk än vad svenska hem gemen brukar utstråla.  Men så är det också två kreativa själar som lever och bor här.  Susanne är konstnären som målar outgrundliga människor och kärleksmotiv med starka och uppfordrande akrylfärger. På dagarna arbetar hon som projektledare på Nercia utbildning i , på kvällar och helger tar hon trappan upp till atljén och skapar.

-Men skapandet går stötvis, säger hon. Målar som allra bäst när jag är låg och sentimental eller euforiskt glad. Under mina neutrala perioder får det oftast vara.

Byggde samma husmodell två gånger

Claes är teveprofilen som bland annat varot programledare i SVT, haft egen talk show i TV4 och som numera figuerar i olika sport- och spelsammanhang. Han började sin bana på Sveriges radio i Örebro, en gång närking, alltid närking?

-Vi är ju det både Susanne och jag. Vi har våra rötter och barn här omkring och då finns det ingen anledning att längta ihjäl sig efter något annat. 

När paret slog ihop sina påsar blev det en rejäl storfamilj. Susanne hade fyra barn sedan tidigare, Claes tre, och nu har de även ett gemensamt. Tio stora och små nära alla är samlade, som kräver rejält med utrymme, närmare bestämt 250 kvadratmeter bostadsyta. Mot den bakgrunden, och att både Claes och Susanne är lika intresserade av hus och hem, inredning och möblemang, stora linjer och små detaljer, har de på kort tid låtit bygga två likadana Anebyhus - i samma villaområde,

-Det första låg lite inklämt, förklarar Susanne. Här har vi  inte grannarna inpå oss på samma sätt. Och vi har på ett bättre sätt lyckats integrera inne/ute.  Känslan är luftigare, friare. 

 

Paret sålde hus nummer ett och fick tillbaka det de lagt ut, plus lite till. Pengar de kunde stoppa in i projekt nummer två, tillsammans med en räcka nya och modifierade lösningar.

-När man bott ett tag i sitt nya hus börjar man märka fler och fler missar man gjort, säger Claes. Vad man saknar och vad som borde gjorts annorlunda. I och med att vi byggde en likadan modell hade vi en erfarenhetsbank som hjälpte oss att hitta lösningarn 2.0.

Svenska varumärke med kvalitet

Husets grundutseende och huvudsakliga symmetri är intakt. Men det är också nästan det enda. Takhöjden ökades nästan med två decimeter till 2.70. Ryggåstak även i köket förstärker rymden. Den lilla entréhallen blev större och öppnades upp. En liten övervåning lades till där Susanne har sin ateljé. Dubbelt så stor köksö att sitta och fredagsmysa vid. Fiskbensparkett. Utvändigt murstock med vackert danskt tegel. . . . . Stora och små unikum överallt. En praktisk lösning som paret uppskattar lite extra är extradörren till det stora badrummet. De dagar Claes åker till Stockholm på jobb går han upp flera timmar tidigare än Susanne. Mellan sov- och badrum finns en walk-in closet. Extradörren gör att Claes kan klä på sig efter duschen inne i garderoben, istället för att gå runt via sovrummet och rumstera om.

-En supersmart lösning. Nu kan jag sova vidare utan att bli störd, säger Susanne.

Hon är den av de två som är mest taggad när det gäller heminredning. Kan ägna hur många kvällar som helst åt att dammsuga internet på det rätta lösningarna och de mest själfulla föremålen. Vedstapel från Mio som som speglar husets exteriöra form. Golvlampa med fredsbudskap designad av Åsa Gessle. Egenritat "kyrkfönster" i hallen, ihopfogat av fönsterleverantören.  Tre av många inredningsdetaljer hon vaskat fram på nätet.

-Jag fokuserar alltid på svenska varumärken. Det borgar för hög kvalitet, snygg design och kortare transporter, poängterar Susanne Åkeson Rosencrantz. Som tillsammans med sin man Claes skapat Kumlabunkerns veritabla kontrast.

Susanne och Claes tips till andra husbyggare:

1. Samla inspiration 
Åk runt och samla inspiration, idéer och smarta lösningar i andra husbyggen.

2. Sök på nätet
Internet är en guldgruva, exempelvis husinspiration.se och rörfokus.se.

3. Lägg till det lilla extra 
Det är värt att betala extra för de tillval du verkligen vill ha.

 

Beställ katalog

Ange län och kommun där du är intresserad av att bygga och vilken katalog du vill beställa.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att beställa vår katalog accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan till tomtkö

Jag vill få mer information om kommande tomter i mitt område.

*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan tomtförsäljning

Jag vill veta mer om hur Anebyhusgruppen kan hjälpa mig att sälja mark.

Ange län och kommun för marken som ska säljas.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Surewood Industries och dess bolags ambition är att ha en hög transparens och ett gott utvecklat system för att både anmäla och hantera eventuella oegentligheter eller misstanke om sådana. Genom detta förhållningssätt och att tillhandahålla ett Whistleblowersystem minimera vi risker som allvarligt kan skada företaget, organisationen eller dess medarbetare.

För anmälan avseende verksamhet som rör Anebyhusgruppen kan du antingen använda det här formuläret eller maila till whistleblower@surewood.se. Formuläret gör att du kan lämna ditt meddelande anonymt och du så önskar. Tänk dock på att så tydligt som möjligt beskriva ärendet du vill uppmärksamma.

Vi tackar för ditt engagemang!

*Obligatoriska uppgifter

Felanmälan

Accepterade filformat: .pdf, .png, .jpeg, .jpg, .xls, .xlsx, .txt, .docx, .zip
*Obligatoriska uppgifter

Genom att använda vår hemsida accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter
x