HISTORIA

DE HAR BOTT I SITT ANEBYHUS I 44 ÅR

Året då Margareta och Anders Svenson byggde sitt Anebyhus i Ankarsrum utanför Västervik tillträdde Thorbjörn Fälldin som statsminister, Björn Borg vann Wimbledon, kungen gifte sig och bensinen kostade 1,55 kronor liten.
44 år senare bor de fortfarande kvar och trivs lika bra. Under åren har Sverige har förändrats, flera gånger om. Margareta och Anders barn har växt upp, flyttat hemifrån och skaffat egna familjer. Men hemmet består.
– Det är en go känsla i huset. Det är härligt när barnbarnen kommer på besök.

 

För Margareta, 70, och Anders, 76, var det självklart att skaffa ett Anebyhus. De har alltid älskat trä och att vara ute i skogen. När de tittade i huskatalogerna i mitten av 70-talet var det väggarna och materialet som avgjorde. Anders och Margareta ville ha trä, inte gips och spånskivor.
– Vi är riktiga naturmänniskor, gamla orienterare. Trä känns som ett naturligt val när man bygger hus, säger Anders Svenson, pensionerad lärare.

Att paret gillar trä och naturen märks i inredningen. I köket är golvet av furulamell, i hallen finns en klädhängare helt i trä och runt om i hemmet finns interiördetaljer i trä. Och runt husets fönster och dörrar sitter trälisterna från 70-talet kvar.
– Trä känns gediget. Det var det vi fastnade för när vi letade i katalogerna, berättar Anders. 

Gott om trä i huset. Listerna har suttit uppe sedan 70-talet.

 

NATURSKÖNT OMRÅDE

Att paret byggde hus i Ankarsrum utanför Västervik i Småland beror på två saker. Dels ville de komma närmare vattnet och dels var det enklare att få jobb. Margareta hade jobbat som dekoratör på reklambyrå, innan hon blev mamma på heltid. Anders fick jobb som NO-lärare på högstadiet. Men med två barn, Klas och Per, kändes lägenheten i Östergötland trång. I tätorten Västervik fanns det inga tomter att bygga hus på. Istället erbjöd kommunen dem en tomt i Ankarsrum, två mil inåt landet. Tomten fick de dessutom för en billig peng – 19 000 kronor.
– Tomten låg fint, omgiven av natur. Samtidigt var det nära in till stan, till Västervik.
Det passade oss perfekt, säger Margareta.
– Jag älskar omgivningarna här. Det är ett lugnt område, det är nära till skogen.
1976 byggdes det för fullt i Ankarsrum. Det skulle även byggas en högstadieskola som Anders kunde jobba på.

För en kvarts miljon fick de ett Anebyhus med grävning, resning samt vvs och elinstallation gjord. De fick även trädgården i ordningen. Invändigt gjorde de det mesta själva.
– När min syster hälsade på var hon imponerad. ”Allting är så gediget”, sa hon.
– När vi byggde var min mamma bekymrad. Hon stod och tittade ned i gropen på tomten när grunden skulle anläggas och jämrade sig. ”Herregud, vad ska det bli av detta? En kvarts miljon har det kostat.”
Anders skrattar åt minnet. Visst, det mycket pengar då, men i dag känns det nästan som
småsummor. Framförallt att tomten bara gick på 19 000 kronor. Husbygget blev också en succé. I 44 år har de bott kvar, utan några planer på att lämna.

Flygbild över området. Deras hus syns i mitten-/nedre delen av bilden. Rött trähus med mörkt tak.


BASTUN VAR GIVEN

När de flyttade in hösten 1976 var Anders 33 år, Margareta 27 år, barnen Klas 7 år och Per 3 år. Huset är en enplansvilla på 105 kvadrat med fyra rum och kök samt en gillestuga i källaren.
En sak som de kände sig tvungna att skaffa vid inflyttningen var bastu. Och det har de inte ångrat. Bastun har gått varm under alla år i huset. Varje söndag samlades Anders, Margareta, Klas och Per i källaren, redo med handdukarna.
– Att vi skulle hänga tvätt i bastun eller använda den som förråd har aldrig varit aktuellt. Den står redo och är bara att knäppa på, säger Anders och Margareta och berättar att deras barn fört vidare traditionen med att bada bastu tillsammans med sina familjer.
Om valet att ha bastu var i takt med tiden, så var deras syn på heltäckningsmattor och
blaffiga vinyltapeter inte det.
– Vi skippade den allmänt populära heltäckningsmattan. Vi körde på furupanel i köket och en brun plastmatta i andra rum. Orange, blommiga tapeter som man skulle ha valde vi också bort. Vi körde på ljusa väggar. Vi satte upp glasfiberväv som det är enkelt att måla på. Barnen fick skogsgrönt i sitt rum.

På 70-talet var bastun ett måste. Och familjen har använt den flitigt genom alla åren. Varje söndag badade alla fyra i familjen bastu.

Köket - hemmets hjärta både då och nu.


"VARM KÄNSLA"

Huset är gediget gjort i grunden och har varit slitstarkt. Runt fönster och dörrar sitter som sagt trälisterna från 70-talet fortfarande kvar. Men några renoveringar har de gjort och förnyat utseendet hemma. Badrummet har genomgått en totalrenovering, då badkaret åkte ut och två tvättställ blev ett. I hallen har det blivit klinkers istället för plastmatta. I köket har skåpluckorna bytts, men är fortfarande i trä.

Huset har varit lätt att anpassa efter livets olika stadier, med barn som växer upp, tonåringar i källaren och nu en lugnare tillvaro utan barn hemma.

– Nu för tiden, med barnen utflugna så gillar vi att sitta på vår altan. Det är söderläge. Vi har mycket natur runt omkring.
– Det är en go känsla i huset. En varm känsla.
Kan ni sammanfatta era 44 år i huset på något sätt?
– Att vi trivs. Det är bara så det är, säger Anders.
– Så är det. Och nu för tiden tycker jag väldigt mycket om när barnbarnen kommer på besök, säger Margareta.

 

ANDERS & MARGARETA SVENSSON

Bor: I Ankarsrum, utanför Västervik i Småland.
Flyttade in i Anebyhus: 1976.
Typ av hus: Enplansvilla med källare och garage.
Antal rum:
4 rum och kök.
Storlek på hus:
105 kvm. 

Beställ katalog

Ange län och kommun där du är intresserad av att bygga och vilken katalog du vill beställa.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att beställa vår katalog accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan till tomtkö

Jag vill få mer information om kommande tomter i mitt område.

*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan tomtförsäljning

Jag vill veta mer om hur Anebyhusgruppen kan hjälpa mig att sälja mark.

Ange län och kommun för marken som ska säljas.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Surewood Industries och dess bolags ambition är att ha en hög transparens och ett gott utvecklat system för att både anmäla och hantera eventuella oegentligheter eller misstanke om sådana. Genom detta förhållningssätt och att tillhandahålla ett Whistleblowersystem minimera vi risker som allvarligt kan skada företaget, organisationen eller dess medarbetare.

För anmälan avseende verksamhet som rör Anebyhusgruppen kan du antingen använda det här formuläret eller maila till whistleblower@surewood.se. Formuläret gör att du kan lämna ditt meddelande anonymt och du så önskar. Tänk dock på att så tydligt som möjligt beskriva ärendet du vill uppmärksamma.

Vi tackar för ditt engagemang!

*Obligatoriska uppgifter

Felanmälan

Accepterade filformat: .pdf, .png, .jpeg, .jpg, .xls, .xlsx, .txt, .docx, .zip
*Obligatoriska uppgifter

Genom att använda vår hemsida accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter
x