Trädgård

Bästa tipsen till trädgården

Ska du anlägga en ny trädgård bör du göra det på våren eller hösten när jorden är fuktig. Vi bad den prisbelönta trädgårdsmästaren Karin Eliasson att dela med sig av sina bästa tips för en blomstrande trädgård.

 

Vad har du för råd att ge vid valet av växter?

– Tänk till hur mycket tid du är beredd att ägna åt trädgårdsskötsel, mitt råd är att fråga din trädgårdshandlare när du ska välja växter.

 

Vad gör man för att lyfta en lite tråkig trädgård?

– Ettåriga växter kan ge ett snabbt tillskott av färg och fyllighet i trädgården. Många sorter finns att köpa som fröer, så det behöver inte vara en kostsam insats. Är du inne på en permanent förändring kan du till exempel bygga olika avgränsningar så att man rör sig mellan olika rum i trädgården. Det går att göra avgränsningar med buskar eller spaljéer med klätterväxter som klematis för att snabbt få upp något som delar av och ger höjd i trädgården.

 

Vilka är dina råd till den bekväme som vill göra så lite som möjligt men ändå ha en fin trädgård i sommar?

– Det är lätt att säga att bara ha gräs, men gräsmattan kräver i sin tur mycket arbete. Ett råd är därför lite vildvuxet med vildrosor och hagtorn och buskar och träd som är vackra utan att beskäras. Växter med vild karaktär kan ge färg och blommor och även frukt till hösten, säger Karin Eliasson.

 

KARINS ODLINGSTIPS FÖR UTEPLATSEN

  • Odlar du i krukor kan du tillåta dig att byta ut blommor och växla några gånger under året. Börja kanske med frosthärdiga penséer och blanda med lökväxter för att få trädgårdskänsla redan till påsk.

  • Under sommaren är fina fetbladsväxter som taklök en vacker dekoration och kräver inte så mycket vattning och gödning, vilket kan vara bra om du reser bort.

  • Inför hösten kan du växla till lite dovare färger, det kan vara olika sorters gräs, alunrotfamiljen eller kärleksört som har färgtoner i Bordeaux och gammalrosa.
  • På balkongen kan du ha växter som får klättra upp lite för att få det vilda och inboade uttrycket, t ex fjärilskrasse eller klockranka.

 

Text: Janne Larsson

Beställ katalog

Ange län och kommun där du är intresserad av att bygga och vilken katalog du vill beställa.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att beställa vår katalog accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan till tomtkö

Jag vill få mer information om kommande tomter i mitt område.

*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Intresseanmälan tomtförsäljning

Jag vill veta mer om hur Anebyhusgruppen kan hjälpa mig att sälja mark.

Ange län och kommun för marken som ska säljas.
*Obligatoriska uppgifter

Genom att göra en intresseanmälan accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Surewood Industries och dess bolags ambition är att ha en hög transparens och ett gott utvecklat system för att både anmäla och hantera eventuella oegentligheter eller misstanke om sådana. Genom detta förhållningssätt och att tillhandahålla ett Whistleblowersystem minimera vi risker som allvarligt kan skada företaget, organisationen eller dess medarbetare.

För anmälan avseende verksamhet som rör Anebyhusgruppen kan du antingen använda det här formuläret eller maila till whistleblower@surewood.se. Formuläret gör att du kan lämna ditt meddelande anonymt och du så önskar. Tänk dock på att så tydligt som möjligt beskriva ärendet du vill uppmärksamma.

Vi tackar för ditt engagemang!

*Obligatoriska uppgifter

Felanmälan

Accepterade filformat: .pdf, .png, .jpeg, .jpg, .xls, .xlsx, .txt, .docx, .zip
*Obligatoriska uppgifter

Genom att använda vår hemsida accepterar du också vår integritetspolicy.

Här du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter
x