Inspiration

Arkitektur som inger trygghet och harmoni

Vi träffade arkitekten Ingemar Medlöw över en kopp starkt kaffe i solen. Vårt samtal kom att handla om formgivning, skaparlust och den filosofiska kärnan i hans arbete: vikten av trygghet och harmoni.

Det märks tydligt att Ingemar Medlöw lägger ner sin själ i uppdragen då han utformar människors framtida hem. 

‒ Det är nog den grundläggande delen i vad som gör arkitektur till en passion för mig, att kunna vara en resurs för andra människor. För mig är inte arkitektur ett arbete som går ut på att förverkliga mig själv, det handlar om familjerna som kommer att bo i husen jag ritar.

INKÄNNANDE ARKITEKTUR
Skaparglädje och dragningen till att formge något med pennan är något som funnits med länge. Intresset tog honom i tonåren till ett lokalt husbyggarföretag där han valde att praoa i nian på högstadiet. Då skoltiden tog slut och de flesta börjar fundera över nästa steg i livet ringde företaget upp och undrade om inte Ingemar hade lust att börja jobba hos dem på ritavdelningen.

Jag tackade ja och har arbetat med arkitektur sedan dess. Det är nu fyrtio år sedan, men under tiden så har jag även några år på kunskapsutvecklande tekniska utbildningar.

Målet har sedan den första praon varit tydligt. Det handlar om att bygga det optimala boendet för varje familj där ledorden är trygghet och harmoni. För att nå dit krävs en förståelse för familjemedlemmarnas behov, en bostad som inkluderar men som också ger utrymme för avskildhet och egentid.

‒ Sedan är det oerhört viktigt att man känner in miljön där huset ska byggas. Det handlar inte bara om huset utan även tomtens läge och kvaliteter. Det gäller att få huset att smälta in och kännas naturligt på just den platsen.

GLÄDJE, KULTUR OCH NATUR

Inspirationen utgår alltid ifrån skaparglädjen. Finns glädjen blir resultatet alltid bättre och ett gott resultat ökar i sin tur glädjen. Utöver denna grundläggande filosofi hämtas inspiration från världen, i andra kulturers arkitektur och lösningar.

‒ Det är något speciellt med att resa och att uppleva allt det där på plats. Det är först när man tar in en byggnad i verkliga livet som man hittar de där detaljerna som talar speciellt till en själv. Många byggnader fotas ju till magasin, men vem vet vad som gömmer sig bakom de där kändaste vinklarna? Jag tycker det är spännande. 

En annan källa till kreativitet är naturen där Ingemar hämtar energi.

‒ Jag kopplar bort allt omkring mig och i det där lugnet uppstår tankar och idéer.

EN YTA – FLERA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

En trend som är genomgående i den nutida arkitekturen är energisnåla och yteffektiva hus där rummen får flera användningsområden, berättar Ingemar. Den öppna planlösningen är en del i detta där möbleringen tillåter att vi använder ytan på olika sätt.

‒ Vi kommunicerar med vänner, lyssnar på musik och tittar på tv och film på andra sätt än vad vi gjorde förr tack vare dagens teknik. Nu har människor sina egna skärmar och man kan möblera på mindre konventionella vis.

De här trendiga husen har ofta gemenskapen i fokus. Köket har en mer framträdande roll och ofta finns kök och vardagsrum på samma yta. Köket kommer även i framtiden att ha stor betydelse för samvaro och gemenskap; det är i köket som alla viktiga beslut tas brukar det ju sägas.

‒ Här sker väldigt mycket av våra bestyr och kan man kombinera exempelvis vardagsrum och kök underlättar det för gemenskap då vi ju kan umgås över de gränser som aktiviteterna förut satte.

Ingemar påpekar dock att alla trender till trots är det varje familjs unika önskemål som är viktigast. Trender kommer och går, men ett hus ska leva länge. Det viktigaste är att man bygger något som varar och som känns rätt i magen när man ser på det och vistas i det. 

Text: Simon Hultin

Inspiration för dig som ska bygga hus!

Ta del av tips, råd och inspiration för din husresa. Från första steget, till klivet över tröskeln och livet i ditt nya hem. Titta in hos våra kunder och läs om våra leverantörers nyheter.

GÅ PÅ VISNING I MOBILEN!

Nu kan du uppleva några av våra kundfavoriter direkt ifrån datorn eller mobilen. Besök våra hus i 360 och lär känna planlösningen.

INGEMAR MEDLÖW

Yrke: Arkitekt

Född: 1962 i Vetlanda

Uppvuxen: I Huskvarna och Eksjö mitt i de småländska skogarna

Utbildning: Jag ser mig som fostrad i prefab-industrins trähusproduktion. Har även ett antal år på tekniska utbildningar, bland annat i Borås

Bolag: IMW design AB

Exempel på projekt: Något som jag är extra stolt över är de nomineringar till årets hus som jag fått

Vad inspireras du av?

- Omgivning och vardagliga situationer.

Vad är god arkitektur?

- Där man känner sig hemma. Arkitekturen ska ge en bra magkänsla.

Vilket är ditt favoritmaterial?

- Trä. Att använda det på olika sätt. Är man uppvuxen nära skogen blir det naturligt favoritmaterialet.

Vilken är din favoritform?

- Kuben. Att koppla samman olika former och ta i beaktande det tredimensionella.

Byggnad du skulle ha velat rita?

- Jag har inget riktigt bra svar. Man vill skapa något som lever i längden..

Hurra, {} tillagd som favorit!

Du hittar alla favoriter i menyn

{} är borttagen som favorit

Du hittar alla favoriter i menyn