Hemma hos

Unga husbyggare – gammaldags vision

De tvekade aldrig på att bygga nytt, trots sin unga ålder och sin korta tid på bostadsmarknaden. Med siktet inställt på en faluröd idyll lämnade de storstaden och flyttade hem. Vi ger oss ut i Smålandsskogarna och hälsar på Alice Persson och Anton Johansson i Villa Nyhaga.

Det var något alldeles speciellt med Astrid Lindgrens berättelser; de fascinerade verkligen Alice Persson under hennes uppväxt. Inte undra på att bilderna från sagorna och filmerna satte sig som ljuva minnen i vuxen ålder. Rentav på en sådan nivå att Alice drömde om att någon gång kunna bo i ett typiskt ”Bullerbyhus”.

Drömmen blir verklighet
Ibland slår drömmar in tidigare än förväntat. Vi backar bandet till hösten 2019. Alice hade då träffat Anton Johansson två år tidigare, och de bodde nu tillsammans i en bostadsrätt i centrala Göteborg. Tankarna om att uppgradera sin tvåa till en trea hade börjat snurra hos paret, som båda kommer ifrån Växjötrakten.

En dag började vi diskutera kring vad för slags hus vi skulle ha råd med om vi skulle bygga nytt i vår hembygd istället. När vi tog reda på det blev valet att flytta hem ganska enkelt, berättar Alice.

Trodde på idén
Vid den tiden var Alice bara 22 år, Anton 27 år. Trots det hade de inga större betänkligheter kring att bygga nytt.

– Vi befann oss ju redan på bostadsmarknaden eftersom vi hade köpt vår lägenhet, som dessutom hade ökat i värde. Det innebar att vi inte skulle behöva ta något lån för att kunna köpa en tomt, säger Anton och utvecklar:

– Vi gjorde en budget där vi jämförde de månatliga utläggen om vi skulle bo kvar, kontra att bygga hus i Växjötrakten. När vi räknade samman lägenhetens månadsavgift liksom trängselskatt och hyra av garageplats med mera, såg vi att månadskostnaderna skulle bli likvärdiga. Det gjorde att vi kände oss trygga med vår plan redan från start.

Röjde skog själva
Snart fann de en passande tomt i Vikensved utanför Växjö. I den vevan ordnade Anton så att han kunde utgå därifrån i sitt arbete som brandingenjör på ett försäkringsbolag. Alice å sin sida började söka arbete som tandsköterska i Växjö istället för Göteborg. Snart hade även det löst sig. Paret flyttade därmed hem till Antons föräldrar i Växjö och började röja skog på tomten. I november 2020 togs sedan det första spadtaget.

– Vi köpte tomten av en skogsbonde, så vi var tvungna att ta bort ett gäng träd. Vissa var nog i alla fall sex meter höga. Men med rätt utrustning och lite ”utbildning” på YouTube gick det galant, berättar Anton.

100 L Falu Rödfärg
Att göra en del jobb på egen hand, kom även att känneteckna själva husbygget.

– Snickarna vi anlitade är från Åseda och vi är lite bekanta med varandra. Vi hade en fin dialog och kunde dela upp jobbet lite mellan oss. Proffsen utförde de stora och svåra jobben medan vi, med god hjälp av våra föräldrar, kunde jobba med saker som är relativt enkla men tidskrävande. På så vis kunde vi kapa kostnader, berättar Alice, som avslöjar att de bland annat har skruvat upp skivor, isolerat väggar, satt lister och målat fasaden med cirka 100 liter Falu Rödfärg.

Mitt i naturen
Efter många slitsamma kvällar och helger kunde paret flytta in i sitt nya hus hösten 2021– en stor kontrast mot stadslivet i Göteborg.

– Vi har både skog och öppna fält nära huset och det ligger en handfull sjöar bara några hundra meter härifrån. Det känns så himla naturligt och härligt att bo här. Vi känner oss faktiskt tryggare här än inne i stan, trots att det blir beckmörkt på kvällarna, säger Alice.

Flirt med 1920-talet
En hjärtefråga för både Alice och Anton har varit att deras hus inte ska se typiskt nybyggt ut. Helst ska betraktaren få känslan av att bostaden har stått på platsen i över hundra år, särskilt med tanke på hur de övriga fastigheterna i området ser ut. Husmodellen är Ekeforshus Solvända, ett 1,5-planshus i klassisk stil som i detta fall har en boyta på 165 kvadratmeter. Paret har gjort flertalet ändringar för att deras hus ska få ännu mer gammaldags charm.

– Vi har exempelvis valt tvådelade fönster med haspar, utsmyckade fönsterfoder och ljust ockragula ytterdörrar med spröjs. Invändigt har vi lagt ett massivt grangolv i hela huset, satt lister och foder i allmogestil samt prytt flera väggar med pärlspont. På övervåningen är vägglivet förhöjt – från 80 till 150 centimeter. Och kaminen i vardagsrummet har vi murat själva i klassisk stil, berättar Anton.


– Alla dessa detaljer bildar en helhet som skapar en rustik och gammaldags känsla. Dessutom har vi frångått allt vad ljust och fräscht heter när det gäller färgval på ytskikt och möblemang. Vi tycker det blir mer hemtrevligt så, säger Alice.

Bara begagnat
Jo då, hemtrevligt är sannerligen rätt benämning. Det finns en värme och ett lugn i Alice och Antons nya hem, som går igen i de varma färgerna på väggarna, de rustika materialvalen, den omgivande skogen och inte minst de gamla möblerna.

– Vi har faktiskt inte köpt en enda ny möbel. Allt är ärvt eller fyndat på loppisar och auktioner. Vi tycker hemmet blir mer personligt så. Och om man inte följer trender utan satsar på möbler som man verkligen tycker om, behåller man dem över tid. Bra för både plånboken och miljön, säger Alice.

De forna storstadsborna har minsann skapat sig en lantlig idyll där de kan forma sitt liv för framtiden. Om ni vill följa med på deras fortsatta husresa, följ gärna @villanyhaga på Instagram.

Alice och Anton tipsar: Så håller du nere kostnaderna

  • Ta in offerter - På så vis skaffar du dig kontroll över vad hantverket kommer att kosta. Var tydlig med vad du har för övre prisgräns.
  • Utför visst hanteverk själv - Oavsett om du är teknisk eller inte, finns det ofta jobb som du kan utföra på egen hand med hjälp av nära och kära. Ni kanske exempelvis kan skruva upp skivor, isolera och sätta lister om ni frågar snickarna?
  • Fynda begagnat - Om du flyttar från lägenhet till hus behöver du oftast utöka möblemanget rejält. Varför inte kika på begagnat som är både billigt och miljövänligt? Gå på loppisar, dammsug digitala handelsplatser och hör med nära och kära. Du kan göra riktiga klipp!

Inspiration för dig som ska bygga hus!

Ta del av tips, råd och inspiration för din husresa. Från första steget, till klivet över tröskeln och livet i ditt nya hem. Titta in hos våra kunder och läs om våra leverantörers nyheter.

GÅ PÅ VISNING I MOBILEN!

Nu kan du uppleva några av våra kundfavoriter direkt ifrån datorn eller mobilen. Besök våra hus i 360 och lär känna planlösningen.

Hurra, {} tillagd som favorit!

Du hittar alla favoriter i menyn

{} är borttagen som favorit

Du hittar alla favoriter i menyn